Smøretips

Vil du gå i dyben, sjekk ut Swix’ mange smøretips her.

Oversikt over de beste smørningene finner du HER. 

Nå starter skisesongen på fjellet, og her får du noen noen enkle tips på hvordan du kan få god gli og unngå bakglatte ski.

En klassisk langrennski skal ha to motstridende kvaliteter, de skal gi både glid og feste.

Før du begynner å smøre skiene må du derfor finne skillet mellom glisone og festesone. Størrelsen på denne varierer med din vekt og temperaturen i snøen. Det beste er å få eksperter fra en renommert sportsforretning til å måle skiene og vise deg hvor lang du smører under ulike forhold. Du kan også legge skiene på stuegulvet og føre et papir under midten av skia. Der papiret stopper er overgangen mellom gli og festesonen. Dette merker du av med vannfast tusj på skiene. På barneski starter vanligvis denne festesonen en ”voksen” fotlengde før skituppen og slutter litt før hælen.

Dersom erfaring tilsier at festesonen bør forlenges, forlenger vi sonen fremover (aldri festesmøring bak helen!). Det er vanlig å ha et merke under hælen og tre merker fremmover, et for kaldt føre, et for nullføre og et for klisterføre.

Slik får du god gli

Først glider du glisonen foran og bak på skia. Legg glider mot et strykejern, så det smelter og drypper ned på skisålen. Hardere voks, som er beregnet for kaldere føre, krever mer varme for å smelte. Voksen bør være tilpasset temperaturen i snøen du der du skal gå på tur.

Neste skritt er å smøre glideren ut over sålen med strykejernet, i store bevegelser. Ikke la jernet stå i ro på et sted, da risikerer du å brenne sålen - og skia må til steinsliping for å komme til hektene igjen.

La voksen kjøle seg ned minst et kvarters tid før du sikler av overflødig voks.

For best mulig gli er det en fordel å bruke en stiv børste, en kombinasjon av bronsje og nylon fungerer bra. Med børsten børster du bort siste lag av voks, slik at strukturen i sålen kommer frem. Strukturen er med på å drenere smeltevann bort fra sålen for å redusere friksjonen mot underlaget.

Slik får du feste

Festesonen rubbes med sandpapir (#100 papir). Vanligvis er det nok med rubbing, men skal man gå langt eller det er veldig skarpt føre er det lurt å varme inn et lag med feste voks først. Legg på et jevnt lag og varm inn med smørejernet. Dette gjør at dagens smøring ”binder” seg mer fast til skia og holder lengre. Dermed unngår du å miste festet midt på fjellet. Vanligvis holder 4 - 5 lag med festevoks. Dette avhenger av spennet på skia. Stivere ski, mer festevoks.

Men har man riktig spenn er det naturlig å legge på 3 tynne jevne lag med dagens smøring. Kork det ut godt mellom hver gang. Test så skia. Hvis det ikke er spikerfeste legger man på 1 lag med en mykere smøring i hele festesonen og et lag ekstra under foten og 10 cm framover.

Rubbing er å bruke sandpapir på skiskålen for å få bedre feste. Start med å rubbe skia i fartsretningen med fint sandpapir. Start ved hælmerket og fortsett frem så langt du skal smøre. Om det er kaldt føre legger du på en hard grunnvoks, gni den utover med en syntetisk kork før du bruker et strykejern for å varme voksen inn i skiene. Er det isete i løypa legg klister som base. Denne varmer du også inn med smørejernet. Grunnvoksen fungerer som en primer som dagens smøring fester seg til, slik at den varer lengre. Særlig på hardt eller kornete føre er det viktig med grunnvoks.

Det er en fordel å legge på festesmøring før du står i kulda utenfor bilen ved starten av løypa, da kan du bruke litt mer avanserte teknikker og oppnå et bedre resultat. Skulle det vise seg at skia likevel er bakglatte ute i sporet kan du forsøke å smøre festesmøring litt lengre fremover på skia.

Skøyteski

På ski som kun brukes som skøyteski er hele skisålen glisone.Når det gjelder påføring av glivoks på skøyteski gjelder de samme retningslinjene som på påføring av glivoks på klassiske ski. Men da har man ikke festesone, men legger glivoks på hele skia.

Generelt om ski:

Hva er avgjørende for om man får gode ski eller ikke? Er det selve skien, skismøring eller glider/preparering?

  • Klassisk – selve skiene står for 70% - festesmøring for 20% - glider / preparering for 10%
  • Skøyting – selve skiene står for 80% - gliding / preparering står for 20%

Med andre ord – selve skien (spenn og sålekvalitet) har betydelig mer å si enn festesmøring/glider/preparering. Kvaliteten på skiene er med andre ord av stor betydning for om du har "gode ski".Oppdatert 16.09.2013
Untitled Document